a
working hours
& contact

Mon – Wed 10:00 – 21:00
Thur & Fri 12:00 – 20:00
Weekend 12:00 – 21:00

Follow Us

Haaruitval door alopecia

Wat is alopecia?

Alopecia is een auto-immuunziekte dit houdt in dat het afweersysteem de haarzakjes voor vreemd aanziet en deze aanvalt. Hierdoor stopt de haargroei en vallen de haren uiteindelijk uit.

Helaas is het niet precies bekend waarom het afweersysteem de haarzakjes aanvalt. Het kan een erfelijke aanleg zijn omdat het bij ongeveer 25 procent van de patiënten in de familie voorkomt. Ook lijkt de aanwezigheid van een andere (auto-immuun)ziekte de kans op alopecia te vergroten.

Verder is Alopecia niet besmettelijk en wordt het ook niet door voedsel veroorzaakt.

Welke vormen van alopecia zijn er?

Alopecia Areata
areata betekent letterlijk pleksgewijze kaalheid. De plekken waar de haarwortels zijn aangetast zijn rond of ovaal. Op deze plekken vallen (vrijwel) alle haren uit, terwijl de huid eromheen een normale haargroei heeft.

Alopecia Cicatricialis
Is een vorm van kaalheid die optreedt door littekenvorming op de (hoofd)huid. Omdat op het littekenweefsel geen haargroei plaatsvindt, ontstaan er kale plekken, afhankelijk van de omvang van de littekens. Er zijn verschillende redenen waarom littekenvorming kan optreden.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan verbranding, verwonding, infectie, schimmelvorming en aangeboren afwijkingen.

Alopecia Traumatica
Is het gevolg van een behandeling bijvoorbeeld permanenten of ontkroezen. De haren zijn hierdoor beschadigd en kunnen zelfs ook afbreken.

Alopecia Androgenetica
Wordt ook wel mannelijke kaalheid genoemd. Deze kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). Alopecia androgenetica ontstaat geleidelijk eerst worden de grote haarzakjes kleiner. Daarna wordt de haargroei fase verkort en worden er kortere en dunnere haren ontwikkeld. De haarzakjes blijven overigens wel bestaan.

Pseudopélade van Brocq
Is een bijzondere vorm van alopecia cicatricialis en is waarschijnlijk het gevolg van een ontsteking aan de hoofdhuid waarvan de oorzaak vaak niet bekend is.

Alopecia Diffusa
Is een onverwachte overmatige vorm van haaruitval. De haaruitval vindt dan plaats over de hele hoofdhuid. Alopecia diffusa kan het gevolg zijn van:

  • Een ernstige ziekte met hoge koorts
  • Onvoldoende werking van de schildklier of hypofyse
  • (Zelfs) van een zwangerschap
  • Ook kunnen nogal wat geneesmiddelen tegen kanker kaalheid veroorzaken.

Haaruitval kan drie of vier maanden na de ziekte doorgaan. Haaruitval is meestal tijdelijk en het haar groeit weer aan.

Frontale fibroserende alopecia
Is er sprake van plaatselijke haaruitval in de voorste haarlijn van het hoofd. De aandoening komt vrijwel alleen voor bij vrouwen na de menopauze. De laatste jaren wordt deze vorm steeds vaker door dermatologen gezien.

Wat zijn mijn mogelijkheden bij Alopecia?

Voor alopecia is helaas nog geen permanent geneesmiddel gevonden. Wel zijn er inmiddels verschillende producten of medicijnen die de haaruitval tegen kunnen gaan.  Deze medicijnen kunnen echter wel bijwerkingen met zich meebrengen, dit is per persoon verschillend. Daarom is het belangrijk om eerst contact op te nemen met de dermatoloog, die kan je hier het best in adviseren.

Mogelijkheden bij pleksgewijze kaalheid

Wij adviseren bij pleksgewijze kaalheid om een haarstuk te dragen. Deze bedekt  dan alleen de plekken waar geen haargroei is en hierdoor blijft je  eigen haar ook nog zichtbaar. Wij zijn namelijk van mening dat het beste resultaat wordt bereikt wanneer het eigen haar zoveel mogelijk behouden blijft en het haarstuk hierop aangepast wordt. Zo kan een haarstuk aan je eigen haar bevestigd worden met klemmetjes, geplakt worden met tape of permanent bevestigd worden met lijm.

Mogelijkheden bij volledige kaalheid

Bij volledige kaalheid adviseren wij een heel haarwerk (pruik) te dragen aangezien er geen eigen haar meer is waar het haarstuk aan bevestigd kan worden. Hierin zijn verschillende mogelijk heden zoals kunstvezel of echt haar. Maar ook in het binnenwerk zijn meerdere mogelijkheden zoals machinaal, handgeknoopt met of zonder monofilament hierbij is de hoofdhuid zichtbaar voor een natuurlijke uitstraling. Ook kunt u bij ons een haarwerken op maat laten maken dit is dan volledig naar uw zin zowel de haarkleur als het binnenwerk.