a
working hours
& contact

Mon – Wed 10:00 – 21:00
Thur & Fri 12:00 – 20:00
Weekend 12:00 – 21:00

Follow Us

Oorzaken van haaruitval – Waarom een haarwerk?

Waarom een haarwerk? – Oorzaken van haaruitval of haarverlies

Haarverlies kan verschillende oorzaken hebben zoals de verschillende vormen van alopecia, chemotherapie en brandwonden.

Alopecia

Alopecia betekent haaruitval. Iedereen kan met deze vorm van haarverlies te maken krijgen, mannen, vrouwen, jong en oud. Alopecia heeft verschillende oorzaken. Ziektes, medicijnen, stress, ontregeling van de hormonen, erfelijke aanleg en ouderdom kunnen leiden tot (tijdelijke) haaruitval, dun haar, kale plekken of kaalheid. Het tast de gezondheid niet aan, en kan soms op den duur verminderen en zelfs genezen.

Meer over haaruitval door alopecia >

Haaruitval door Chemotherapie

Eén van de meest zichtbare bijwerkingen van chemotherapie is haarverlies en kan soms de meest vervelende bijwerking zijn. Niet alle soorten chemotherapie leiden tot haarverlies.
Vraag ernaar bij de arts of verpleegkundige.

Je hoofdhuid kan ook gevoelig zijn. Meestal start de haaruitval na de eerste chemobehandeling rond de derde week. Na de kuur duurt het enkele weken of maanden voordat het haar weer terugkomt, soms in iets andere vorm, kleur of structuur.

Haarverlies is wel een van de bijwerkingen waar je je op kunt voorbereiden. Zo kan het minder vervelend worden. Van tevoren kun je je haren kort laten knippen en een pruik zoeken in de kleur en structuur van je haar. Je kunt ook met sjaals en hoeden leren je hoofd goed en mooi te bedekken.

Meer over haaruitval door chemo >

Haarverlies door brandwonden of littekens

Haarverlies ten gevolge van littekens of brandwonden is zeer goed te camoufleren met een haaraanvulling. Littekens en brandwonden veroorzaken kale plekken op de huid die blijvend van aard zijn. Op die plaats(en) bevinden zich namelijk geen haarwortelzakjes meer en kunnen dus geen haren meer groeien.

De kosten worden met een medische indicatie gedeeltelijk of soms geheel vergoed.