a
working hours
& contact

Mon – Wed 10:00 – 21:00
Thur & Fri 12:00 – 20:00
Weekend 12:00 – 21:00

Follow Us

Haaruitval door chemo

Haaruitval door chemo: Wat zijn de gevolgen van Chemotherapie?

Chemotherapie is eigenlijk een overkoepelende term voor de behandeling van kanker met zogenaamde cytostatica. Een bekende bijwerking van chemotherapie is haaruitval. Kankercellen hebben de eigenschap om zich snel te delen. En cytostatica zijn medicijnen die er op gericht zijn om deze snel delende cellen te vernietigen of de groei ervan te vertragen. Omdat de cytostatica gericht is op alle snel delende cellen worden er ook gezonden cellen aangetast zoals de cellen van ons haarzakje die voor de groei zorgen. Hierdoor wordt er minder of geen nieuw haar gemaakt. Het haar wordt dunner, breekt snel af of valt uit. Meestal valt eerst het hoofdhaar uit, maar ook andere lichaamsbeharing kan uitvallen.

En is dat voor iedereen hetzelfde?

Niet van alle soorten chemotherapie valt uw haar uit. Dat heeft te maken met de soort en hoeveelheid cytostatica die u krijgt. Bespreek met uw arts wat u kunt verwachten.

Wanneer begint de haaruitval door chemo?

Meestal begint het haar 10 tot 17 dagen na de eerste behandeling met chemotherapie uit te vallen. U kunt dit merken door haarverlies of eventuele haarpijn dit voelt als een paardenstaart die te strak zit, of als naaldjes die kleine prikjes op uw hoofdhuid geven. Dit kan een teken zijn dat het haar uit gaat vallen. Ook dit kunt u het beste met uw arts bespreken vaak weten zij precies te vertellen wanneer u de haaruitval kunt verwachten.

Wat te doen bij haaruitval door chemotherapie?

Het is natuurlijk erg persoonlijk hoe u om gaat met het idee dat u kaal wordt door de chemotherapie. Sommige mensen vinden het fijn om voorafgaand aan de chemokuur het haar kort laten knippen. Dit kan ervoor zorgen dat u minder ziet van het haarverlies aangezien het kortere haren zijn. De overgang naar een kaal hoofd is dan ook wat meer stapsgewijs.

Mutsjes & bandana’s bij chemo

Als u kaal wordt, kunt u besluiten om niets te doen. Voor de nacht raden wij wel een slaapmutsje aan, omdat een kaal hoofd koud kan zijn. Ook kan een bandana of mutsje fijn zijn als bescherming tegen de kou of verbranding door de zon. Wij hebben een breed assortiment aan bandana’s, mutsjes en sjaals in de salon, ook hebben wij speciale slaapmutsjes.

 

Bandan's Cocorico haarwerken

Bandana’s Cocorico

Mutsje Cocorico pruik

Mutsje Cocorico

Slaap mutsje Cocorico Pruik

Slaapmutsje Cocorico

 

 

 

 

 

Een haarwerk bij chemo

Als u uw kale hoofd liever wilt camoufleren, kunt u bij ons ook terecht voor een haarwerk. Wij hebben haarwerken van echt haar en kunstvezel en zullen ons uiterste best doen om het juiste haarwerk voor u te vinden. Een deel van de kosten voor een haarwerk wordt doorgaans uit de basisverzekering vergoed zie ook ons kopje vergoeding haarwerken & pruiken. Bij uw arts kunt u een verwijsbrief vragen.

Hoofdhuidverzorging bij chemo

Tijdens de chemotherapie kan uw hoofdhuid droog of jeukerig aanvoelen wij adviseren u Mediceuticals X-Derma shampoo te gebruiken. Deze shampoo gaat een droge en jeukerige hoofdhuid tegen, heeft een milde reininging is voedend en voor dagelijks gebruik. De gehele Mediceuticals lijn is bij ons in de salon verkrijgbaar ook kunnen wij u passend advies geven in onze salon.

 

Afbeeldingsresultaat voor mediceuticals x-derma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer groeit mijn haar terug na de chemokuur?

Haaruitval door chemotherapie is bijna altijd tijdelijk. Meestal begint het haar binnen enkele weken tot maanden nadat u gestopt bent met chemo weer te groeien. Soms begint het haar zelfs weer te groeien tijdens de chemotherapie. Omdat de chemotherapie (cytostatica) zich heeft opgehoopt in de haarzakjes zal uw haar in het begin anders zijn. De kleur of structuur kan veranderen, ook dit is meestal tijdelijk. Zo kan iemand die eerst stijl blond haar had donkerder haar met krulletjes terugkrijgen. Vaak krijgt u eerst donzig ‘babyhaar’, ook in het gezicht. Het kan zijn dat het haar minder snel groeit dan voorheen.

Wanneer mag je je haar verven na chemo?

Over het verven zijn de meningen nogal verdeeld. Het haar dat terug komt kan natuurlijk wel gewoon geverfd worden. Alleen is het vooral de hoofdhuid waar u mee uit moet kijken door de chemotherapie wordt deze vaak droog (is niet bij iedereen zo). Daarom adviseren wij om uw haar niet gelijk te verven maar het even de tijd te geven om bij te komen van alle chemische stoffen. Mocht u toch heel graag uw haar willen verven kies dan voor een zachte, niet agressieve kleuring.

Hoofdhuidkoeling om haaruitval te voorkomen

Dit kan haaruitval voorkomen. Bij hoofdhuidkoeling krijgt u een koude kap op het hoofd, voor, tijdens en na het chemotherapie-infuus. Door de hoofdhuid te koelen, worden de cellen die haar produceren beschermd tegen de chemotherapie. Hierdoor is de kans op haaruitval kleiner. Helaas is niet iedereen geschrikt voor hoofdhuidkoeling voor meer informatie kunt u het beste uw arts raadplegen.

Vergoedingen haarwerken

De vergoeding van een haarwerk is deels afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Vanuit de basisverzekering wordt maximaal €431 euro vergoed voor een haarwerk of pruik. Dit is voor iedereen met een basisverzekering hetzelfde.

Kijk voor meer informatie op prijzen & vergoedingen haarwerken > of neem gerust even contact met ons op.
Contact opnemen >